Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyż
kakao 5 łyż
krem orzechowo-czekoladowy 25 dag
orzechy włoskie 5 dag
płatki kukurydziane 1/2 szkl
śmietana 50 dag
smietan-fiks 2 op
śnieżki 2 op
galaretka porzeczkowa 2 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyż
porzeczki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka i przesianą mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem. Ciasto wlewamy do formy, włożonej papierem do pieczenia, piec ok 30 min. Odstawić do wystygnięcia, potem przekroić na 2 placki. Galaretki i żelatynę przygotować wg przepisu. Odstawić. Orzechy drobno pokroić. Płatki rozdrobnić i z orzechami wsypać do kremu. Wymieszać. Posmarowac spód ciasta, przykryc drugim, wyłożyć śmietanę ubitą ze śmietan fiksem. Porzeczki umyć i oczyścić. Połowę zmiksować i wymieszać z ubitą śnieżką, tężejącą galaretką i troszkiem reszty owoców. Wylać na ciasto, udekorować porzeczkami i zalać cienką warstwa żelatyny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak