Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyż
  • kakao

    5 łyż
  • krem orzechowo-czekoladowy

    25 dag
  • orzechy włoskie

    5 dag
  • płatki kukurydziane

    1/2 szkl
  • śmietana

    50 dag
  • smietan-fiks

    2 op
  • śnieżki

    2 op
  • galaretka porzeczkowa

    2 op
  • żelatyna

    3 łyż
  • porzeczki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka i przesianą mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem. Ciasto wlewamy do formy, włożonej papierem do pieczenia, piec ok 30 min. Odstawić do wystygnięcia, potem przekroić na 2 placki. Galaretki i żelatynę przygotować wg przepisu. Odstawić. Orzechy drobno pokroić. Płatki rozdrobnić i z orzechami wsypać do kremu. Wymieszać. Posmarowac spód ciasta, przykryc drugim, wyłożyć śmietanę ubitą ze śmietan fiksem. Porzeczki umyć i oczyścić. Połowę zmiksować i wymieszać z ubitą śnieżką, tężejącą galaretką i troszkiem reszty owoców. Wylać na ciasto, udekorować porzeczkami i zalać cienką warstwa żelatyny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat