Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gotowe blaty do tortów 3 sztuki
smietana kremowa 600 ml
cukier puder 6 łyżek
fix do bitej śmietany 1 sztuka
rodzynki 3 łyżki
pistacje 1 łyżka
sok z jednej cytryny
brązowy cukier 2 łyżki
świeża mięta do dekoracji
agrest
truskawki
maliny świeże
jeżyny
twarożek 500 (mielony)
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z owocami

Orzechy grubo posiekaj, rodzynki sparz wrzątkiem, osącz. Umyj i osusz owoce. Truskawki pokrój na kawałki, agrest na połówki, maliny i jeżyny zostaw w całości. Z soku z cytryny, brązowego cukru i pół szklanki ciepłej wody przygotuj poncz, wystudź. Śmietanę ubij z cukrem i fixem. Odłóż 6 łyżek do dekoracji. Twarożek wymieszaj z owocami, orzechami i rodzynkami, dodaj bitą śmietanę. Szklanką wytnij 12 okręgów z blatów. Przygotuj 6 kokilek (jak do sufletów) i wyłóż je folią spożywczą (powinna wystawać ponad brzegi). Na dnie ułóż po biszkoptowym okręgu, nasącz ponczem (po 3 łyżeczki). Na biszkopty przełóż masę, lekko dociśnij. Przykryj drugim okręgiem, nasącz go ponczem. Wierzch przykryj folią wystającą ponad rant foremki, wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, owocami i gałązką mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.11.2011 09:34
musi być smaczny
Zoso 02.05.2011 17:00
cudowny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak