Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK WENUS

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
śmietana 30% pół litry
śmietana śnieżka 1 opakowanie
ser biały 25 dag
cukier 2 łyżki
galaretka cytrynowa 2 sztuki
dżem morelowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK WENUS

BISZKOPT: Białka ubić na twardo, dodać cukier i ubić do białości. Następnie wmieszać na wolnych obrotach żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na wysmarowaną tortownicę masłem i piec w temp. 180 st. przez ok. 25 - 30 minut. Wystudzić i przeciąć na pół.
KREM: Ser zmiksować z cukrem. Osobno zmiksować śmietanę ze śnieżką, dodać ser, dalej miksować. Na końcu dodać 2 tężejące galaretki rozpuszczone w 0,75 l wody.
Na biszkopta rozsmarować dżem, na to dać krem i przykryć drugą częścią biszkopta. Posypać na koniec cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 26.11.2011 08:08
ekstra
KasiaK90 04.11.2011 06:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak