Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytni chleb z orzechami i śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żytnia mąka gruboziarnista 60 dag
suszone śliwki 15 dag
orzechy laskowe 15 dag
płatki owsiane 5 łyżek
ziarna słonecznika 5 łyżek
drożdże 5 dag
sól 1 łyżka
pszenica 5 łyżek
woda 1,5 szkl
karmel 2 skarmelizowany

Przepis i sposób przygotowania na: Żytni chleb z orzechami i śliwkami

W moździerzu rozgnieść pszenicę i zarumienić razem z płatkami, orzechami i słonecznikiem. Wrzucić pokrojone śliwki, podlać wodą. Zagotować i wystudzić. Mąkę zagnieść z drożdżami i solą, dodać przestudzone składniki. Zostawić na 30 minut. Przełożyć do natłuszczonej formy i upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak