Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ze szpinakiem i szynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szklanki
masło 1/2 kostki
woda 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
szpinak 1/2 kg
szynka wędzona 15 dkg
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
jajko 3 szt
śmietana 1/2 szklanki
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ze szpinakiem i szynką

Mąkę mieszamy z solą,wiórkami masła i wodą i zagniatamy ciasto formujemy je w kulę zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki,po schłodzeniu wałkujemy,przekładamy do formy nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika zapiekamy 15 min w 200 stopniach.Szpinak myjemy i obgotowujemy we wrzątku osączamy i siekamy.Oczyszczone i drobno pokrojone cebulki i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na maśle,dodajemy szpinak sól,pieprz i chwilę razem smażymy.Jajka mieszamy ze śmietaną solimy.Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojoną w dużą kostkę szynkę i masę szpinakową zalewamy jajkami.Pieczemy w 200 stopniach przez 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak