Ryż wymieszać ze stopionym masłem, 2 jajami i żółtym serem. Umyty i osuszony bakłażan przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w rondelku, skropić kilkoma kroplami oliwy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 10 min. Następnie wydrążyć miąższ, drobno go posiekać, połączyć z mielonym mięsem, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć przygotowaną masę przez 5-6 min, dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i umyte, pokrojone w cienkie paski pieczarki, smażyć, mieszając, około 10 min, przestudzić.
Łyżką nabierać masę ryżową, w każdej wycisnąć wgłębienie, napełnić przygotowanym farszem, przykryć masą ryżową. Formować kulki, obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówkami, np. z papryki, pomidorów, ogórków.