Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki trzy grzybki Eli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 5 dkg
margaryna 125 g
jajko 2 szt
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki trzy grzybki Eli

Pozostałe składniki:

15 dkg podgrzybków
15 dkg kurek
15 dkg pieczarek
1 cebula
pieprz
6 łyżek oleju

Margarynę Kasia roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z ciepłą (nie za gorącą) wodą i cukrem.Do mąki dodać 1 jajko,wodę z drożdżami,margarynę,sól do smaku,wyrobić ciasto,przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Grzyby oczyścić i pokroić,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć kurki razem z 1/3 cebuli,przyprawione pieprzem.Tak samo usmażyć pieczarki,później podgrzybki.Grzyby włożyć do jednej miski,posolić i wymieszać.Drugie jajko roztrzepać.Z ciasta odrywać kawałki,rozpłaszczać na dłoni okrągłe placuszki,kłaść na nie po łyżce grzybów,zlepiać tak jak pierogi i kłaść na blasze wyłożonej pergaminem.Z mniejszych kawałków ciasta uformować nóżki grzybów,jeden koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i podkładać pod przygotowane kapelusze nadziewane grzybami.Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 35 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:00
Ale pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak