Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe ślimaki Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 5 dkg
jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
mleko 250 ml
margaryna 125 g
gotowa masa makowa 900 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe ślimaki Eli

Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem,łyżeczką cukru,łyżeczką mąki i zostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,1 jajko,wyrośnięte drożdże,przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia.Drugie jako roztrzepać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt na posypanej mąka stolnicy.Na cieście rozsmarować masę makową,zwinąć od dłuższego końca i pokroić w 2 centymetrowe plastry.Plastry ciasta układać na blasze wyłożonej pergaminem formując okrągłe ślimaki,smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.przez około 25 minut.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:00
Uwielbiam to.
agnieszka137 14.07.2011 23:50
Ładnie się prezentują i na pewno są przepyszne ... mniam ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak