Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z twarogiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier puder 160 gram
cukier waniliowy 2 opakowania
skórka z cytryny szczypta
sól
mleko 400 ml
masło do brytfanny
Bułka tarta klasyczna Prymat do brytfanny
wiśnie 300 gram
masło 3 łyżki
bułka 1 wrocławska
twaróg 500 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z twarogiem

Twaróg wymieszaj z dwoma jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny.
Pozostałe jajka zmiksuj z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę pokrój na cienkie kromki i włóż je do mleka, aby wciągnęły płyn.
Brytfannę posmaruj masłem i wysyp ją bułką tartą. Wiśnie opłucz, odsącz, wydryluj.
Na dnie brytfanny rozłóż część kromek bułki. Wyłóż na nie cały twaróg, na nim rozłóż wiśnie i pozostałe kromki bułki. Zapiekankę pokrop rozpuszczonym masłem i włóż do piekarnika. Zapiekaj 30 min. w temp. 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.07.2011 08:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak