Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażany faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 25 dkg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
mięso mielone 30 dkg
bulion 1/2 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
mąka 1 łyżeczka
ser żółty 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz do formy
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażany faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Ryż gotujemy,bakłażany kroimy na połówki wyjmujemy miąższ tak żeby przy skórce została warstwa grubości jednego centymetra.Wydrążone bakłażany obgotowujemy na małym ogniu a następnie odcedzamy.Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle,dodajemy mięso i smażymy 7 min,następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem 10 min na małym ogniu po czym dodajemy ryż i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.Wino mieszamy z mąką i wlewamy do rondla mieszamy i dusimy 5 min odstawiamy i studzimy.Ser ścieramy na tarce i mieszamy z bułką tartą.Połówki bakłażanów wypełniamy przygotowanym farszem posypujemy bułką tartą zmieszaną z żółtym serem.UKŁADAMY W PRZYGOTOWANYM NACZYNIU ŻAROODPORNYM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA 200 STOPNI I ZAPIEKAMY 30 MIN.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 18.07.2011 07:08
Bardzo lubię faszerowane warzywa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak