Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Cassata

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier puder 150 gr
masło 40 gr
mąka krupczatka 50 gr
mielone migdały 150 gr
białko 4 szt.
cukier wanilowy 3 szt.
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 60 gr
ser ricotta 250 gr
likier amaretto 5 łyżek
śmietana kremówka 250 ml
gorzka czekolada 60 gr
owoce kandyzowane 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Cassata

Oddziel żółtka od białek,z białek ubij pianę.Cztery żółtka,cukier i masło ubij na krem.Dodawaj mąkę,migdały i pianę.Ciasto wylej na blachę i piecz 10 minut ww temperaturze 220*C do przyrumienienia.Pozostałe żółtka i cukier utrzyj w misce wstawionej do garnka z gorącą wodą.Pół gęsty krem wyjmij i aż do schłodzenia ciągle mieszaj.Do sera ricotty dodaj cukier waniliowy,następnie żółtka,amaretto.wszystko to ubij na na gładki krem.Dodaj ubitą śmietanę,posiekaną czekoladę i kandyzowane owoce.miseczki wyłóż ciastem biszkoptowym,napełnij kremem,poprzykrywaj kółeczkami biszkoptów i wstaw do zamrażalnika na minimalnie 5 godzin przy tem.-18*C.Gotowy zmrożony deser wyłóż,ozdób bitą śmietaną i ulubionymi świeżymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 01.09.2012 00:40
mniam
Grażyna13 27.08.2012 15:28
Super :)
ela16 28.02.2012 13:43
paluszki lizać
edi 18.01.2012 20:08
ohhh... jak ja uwielbiam torty:P
junox 28.12.2011 14:38
pyszny
Grażyna13 08.10.2011 17:42
Super tort !
ben-ka 28.07.2011 14:58
palce lizać!:)
Seba 22.07.2011 19:24
super
Ania67 21.07.2011 11:03
rewelacja
stokrotka 19.07.2011 09:00
super
smakoszek 15.07.2011 21:56
wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak