Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHŁODNIK LITEWSKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 1 szt
szczaw 100 gram
zsiadłe mleko 1 litr
śmietana 100 ml
ogórek sałatkowy 2 szt
ogórek małosolny 2 szt
rzodkiewka 1 pęczek
koperek 1/2 szt
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
botwinka 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: CHŁODNIK LITEWSKI

Botwinkę z buraczkami umyć pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w 1/2 szkl. wody.Dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 2 minuty. Ugotowany burak wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.ogórki pokroić w kostkę,rzodkiewki w plasterki.Koperek i szczypiorek drobno posiekać.mleko roztrzepać ze śmietaną,dodać wszystkie warzywa i przeciśnięty czosnek.Wymieszać i przyprawić cukrem,pieprzem i solą.Dobrze schłodzić i podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 11.02.2014 13:41
Musze zrobic latem :)
kate.500 01.02.2013 08:30
uwielbiam
Krystyna32 11.09.2012 11:10
pycha
Justa32 19.08.2011 10:15
mniam
ben-ka 26.07.2011 11:39
takiego jeszcze nie jadłam.
IZABELA29 16.07.2011 09:27
na letnie gorące dni akurat

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak