Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z szynką i bobem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 300 gram
szynka 100 gram
posiekany szczypiorek 2 łyżki
serek śmietankowy 150 gram
jaja 2 sztuki
śmietana 18 proc 200 ml
sól i pieprz do smaku
ciasto kruche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z szynką i bobem

Płatem ciasta wylep naczynie do tarty o średnicy ok. 22cm i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe ciasto, to wystające ponad rant, odkrój. Na cieście ułóż papier do pieczenia, obciąż suchą fasolą i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie bób zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 minuty i obierz z twardych łupin. Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z bobem. Zdejmij z ciasta papier z fasolą. Ułóż masę na cieście. Serek wymieszaj ze śmietaną i rozkłóconymi jajkami, dodaj szczypior. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż jajeczno-śmietankową masę na bób z szynką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.10.2011 12:15
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak