Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z makiem na słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 6 dag
mak 20 dag
mleko 0,5 l
miód 1 łyżka
cukier 3 łyżki
rodzynki 1 łyżka
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z makiem na słodko

Mak opłukujemy i zalewamy wrzącym mlekiem a następnie gotujemy ok. 30 min na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika i studzimy, mielimy trzykrotnie. W rondelku rozpuszczamy 5 dag masła, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, studzimy i łączymy z żółtkiem. Mąkę mieszamy z solą, robimy wgłębienie i dodajemy rozkłócone jajko. Ciasto wyrabiamy, dodajemy gorącą wodę i resztę roztopionego masła - ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min.Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i szklanka wykrawamy kółka na których układamy porcje farszu. Starannie zlepiamy brzegi.Pierożki gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak