Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w winnej galarecie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
sól
pieprz
bagietka kilka kromek
natka pietruszki 1/2 pęczka
szynka suszona 10 dkg
jajko 2 szt
mleko 5 łyżek
wino białe wytrawne 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat
wino białe 3/4 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czarne oliwki bez pestek 20 szt
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w winnej galarecie

Kaczkę myjemy osuszamy nacieramy sola i pieprzem.Bułkę kroimy w kostkę przesmażamy na oliwie i przekładamy do miski.Na patelnię dolewamy oliwę i szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy ją do grzanek razem z posiekaną natką,pokrojoną w kostkę szynką,jajkami,mlekiem oliwkami i przyprawami.Całość wyrabiamy na gładką masę.Farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą układamy w nim kaczkę i pieczemy dwie godziny w 180 stopniach.W czasie pieczenia polewamy często białym winem.Po upieczeniu kaczkę wyciągamy studzimy i odlewamy sos.Wlewamy do niego wino półsłodkie i wsypujemy żelatynę jej ilość zależy od ilości płynu,podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści.Polewamy ostudzoną kaczkę wstawiamy do lodówki do stężenia.Podajemy z plasterkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 05.09.2011 23:49
Nie przyrządzałam tak kaczki
Ewelina47 15.07.2011 08:52
jeszcze nigdy nie jadłam kaczki,a taką mam ochotę
Sylwia88 13.07.2011 21:58
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak