Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami w śmietanie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serca wieprzowe 1/2 kg
przyprawa kucharek 1 łyżka
śmietana do sosów 3 łyżki
pieprz do smaku
skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
borowiki 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serc wieprzowych z borowikami w śmietanie

Serca odmoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć krew, wyciąć żyły i kanaliki, wypłukać, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Dodać przyprawę Kucharek. Serca podsmażyć na oleju, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, 15 minut przed końcem duszenia dodać kapelusze borowików pokrojone w paski. W razie potrzeby uzupełniać wrzącą wodą. Na koniec dodać śmietanę do sosów, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej wymieszanej w niewielkiej ilości wody, doprawić pieprzem, jeszcze chwilkę gotować. Wyłożyć na płaski talerz, podawać z chlebem żytnim ze słonecznikiem, ozdobić listkami bazylii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 13.07.2011 21:05
Jolu, moje w smaku są też dobre, tylko takie lekko gumowe.Następnym razem wypróbuję Twoją radę,że nie solić.Pozdrawiam!
pacpaw 13.07.2011 20:02
kupuje serca!
Pola2 13.07.2011 19:36
Wygląda bardzo zachęcająco.
Jolanta_P-S 13.07.2011 19:10
Może to jest tak jak z wątróbką, że solenie im szkodzi, ja jak widzisz używałam tylko przyprawy do dań i podlewam wrzącą wodą i są b.dobre.
Henryka2 13.07.2011 18:49
Bardzo apetyczny przepis.Lubię serca, ale od jakiegoś czasu wychodzą mi twardawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak