Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka słoikowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 2 kg
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka słoikowa

Mięso zmielic, dodac czosnek przeciśnięty przez praskę, gorczycę, sól i pieprz do smaku. Wyrobic na zwięzłą masę. Napełnic słoiki wielkości 0,5l i pasteryzowac około 1,5 godziny. Z podanej porcji wychodzą 4 słoiki 0,5l. Jeżeli chcemy aby powstała w słoiku galaretka była bardziej sztywna to do każdego słoika przez pasteryzowaniem można dodac 0,5 łyżeczki żelatyny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 14.07.2011 19:58
Pasteryzuję w garnku z wodą. Wody wlewam do 3/4 słoików, wodę wlewam zimną, a czas licze od zagotowania.
SmacznaPyza 14.07.2011 08:55
pasteryzujesz w garnku z wodą czy w piekarniku? jeśli w garnku to przykryte wszystko czy nie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak