Schab pieczony z ketchupową marynatą

Schab pieczony z ketchupową marynatą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 papryki mielonej,½ łyżeczki pieprzu mielonego,2 łyżki majeranku

  • czosnek

  • 3 liście laurowe,4 ziela angielskie

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • olej

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    0,5 szkl.
  • miód

    2 łyżki
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin .Na patelni rozgrzać smalec .Mięso wyjąć z marynaty ( zetrzeć jej nadmiar ) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Ułożyć w garnku o grubym dnie ( jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie ). Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą . Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm . Przykryć garnek tak by była mała szpara .Dusić aż woda odparuje , mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego , sosu. Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić . Sos przetrzeć przez sito ( można potem zaprawić śmietaną ) .Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w sosie .Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

03.08.2011 22:33
Mięsko wygląda soczyście i smacznie.

Neetka90

18.07.2011 10:53
świetne ;)

Emilia22

30.09.2010 09:09
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat