Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami i masą budyniową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
mąka 2,5 szklanki
jaja 5 sztuk
margaryna 1 kostka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
masło 1/2 kostki
truskawki 1/2 kg
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 1/4 szklanki
czekolada gorzka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami i masą budyniową

Z pięciu jajek oddzielamy żółtka i ucieramy razem z cukrem i margaryną, z białek ubijamy pianę. Dodajemy pianę stopniowo, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie porcje, z czego jedną mieszamy z kakaem. Wykładamy najpierw białe ciasto , a na nie ciemne. . Wstawiamy do piekarnika na około godzinę- 180 stopni. W tym czasie przyrządzamy krem z ugotowanego budyniu, żółtek, cukru pudru i masła. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie , nakładamy truskawki i oblewamy cały wierzch masą. Ścieramy czekoladę na wiórka i posypujemy placek, można również przyozdobić truskawkami i miętą lub melisą.Wstawiamy do lodówki aż masa troszkę zastygnie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 08.11.2011 14:53
fajne
Papryczka 08.11.2011 14:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak