Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe jagodzianki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kilogram
drożdże 13 dag
cukier 1 1/2 szklanki
margaryna Kasia 1 kostka
mleko 1/2 litra
aromat waniliowy
jajko 7 sztuk
jagody 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe jagodzianki

Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie, następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinamy po kawałku, rozciągamy i w środek kładziemy łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zalepiam yi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok 15 minut w temp 190*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 18.08.2011 07:36
bardzo lubię jagodzianki
Beatris 17.08.2011 16:48
Z przyjemnością zjadłabym chociaż jedną.
misia53 13.08.2011 17:29
mmmm.....pycha1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak