Rosół z indyka z kluseczkami biszkoptowymi :

Rosół z indyka z kluseczkami biszkoptowymi :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżka masła,5 łyżek mąki ,2 litry wody,Przyprawa do zup Kucharek-

  • cebula

    1 szt.
  • seler

    1 szt.
  • por

    1/2 szt.
  • liść laurowy

    3 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • indyk

    1 kg
  • marchew

    4 szt.
  • pietruszka

    2 szt.
  • sól

  • goździki

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • grzyby suszone

    1 szt.
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso , cebulę opieczoną na rumiano , por , liście laurowe, ziele angielskie i grzybek ułożyć w szerokim garnku . Zalać wodą , lekko osolić ( ½ łyżeczki ). Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę 20 minut .Dodać marchew , pietruszkę i seler i gotować dalej jeszcze przez 40 minut . Płyn powinien w tym czasie zmniejszyć swą objętość o połowę . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić. Na patelni zrobić rumiany karmel z cukru ( na suchej patelni ) , rozprowadzić go rosołem i wlać do zupy .Doprawić maggi ( lub przyprawą do zup ).
Utrzeć masło z żółtkami .Dosypać mąkę .Dokładnie wymieszać dodając szczyptę soli . Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem . Zagotować w garnku osolony wrzątek . Maczać we wrzątku łyżeczkę . Nabierać nią porcje ciasta i wkładać do wody . Robić to szybko bo kluski są dobre gdy wypłyną .Wyjmować łyżką cedzakową .
Podawać rosół z kluseczkami posypując pokrojona natka pietruszki .

Mięso z rosołu oczyścić na gorąco ze skórek, kości, ścięgien i chrząstek i podawać na gorąco obłożone marchewka , pietruszka i selerem z ziemniakami z wody lub pieczywem z osobno podaną musztardą jako drugie danie lub osobny posiłek .A do popicia czysty bulion lub bulion z żółtkiem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

11.10.2010 08:50
Oryginalny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat