Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik malinowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 2 koszyczki(małe)
sok malinowy 1 litr
galaretka malinowa 2
budyń malinowy 2
śmietana 30% 600 gram
cukier kryształ 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik malinowy

Upiecz biskopt w średniej wielkości tortownicy. Ciasto będzie w tedy ładniej wyglądało. Biszkopt przekroić na pół.

Masa malinowa:
Maliny z jednego koszyczka zmiksować blenderem. Pozostałe maliny pozostawić w całości.
1/4 l soku malinowego zagotować ze zmiksowanymi malinami. W pozostałego soku rozpuścić budynie i dodać je do gotującego się płynu. Zagotować. w gorącym budyniu rozpuścić galaretki z 3 łyżkami żelatyny. Następnie dodać poł koszyczka pozostałych malin. Wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt i całkowicie wystudzić.

Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i całym opakowaniem cukru waniliowego. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuscić żelatyne (3-4 łyżki) i dodać do ubitej śmietany cały czas przy tym mieszając można rownież dodać kilka całych malin do masy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę wiśniową i przykryć drugą częścią biszkopta.

Wierzch ciasta posmarować śmietaną i ozdobić pozostałymi owacami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 03.01.2012 14:35
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak