Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 5 kg
cukier 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy

Wiśnie umyć, wydrylować, wrzucić do garnka, dodać 2 kg cukru. Zagotować, ostudzić, zlać prawie cały sok (można go przelać do słoiczków i zapasteryzować). Wiśnie ponownie zagotować mieszając, żeby się nie przypaliły. Zostawić, aby ostygły pod przykryciem. Na drugi dzień wiśnie znowu zagotować (mieszać od czasu do czasu) i ostudzić. Dodać resztę cukru, ponownie zagotować i gorące przełożyć do słoiczków. Pasteryzować min.20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.02.2014 10:38
Dżemik przepyszny :)
Marlena/Kinia 12.10.2011 13:17
mój ulubiony:)
Marybeth
Marybeth 18.07.2011 10:11
Pyszny
Weronika_eM 13.07.2011 22:41
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak