Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
mleko 1 szklanka
masło roślinne
sok z cytryny 1 łyżka
galaretka
krem do karpatki ól opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto i upiec na jasnozłoty kolor nie dłużej jednak niż 20 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu, jeszcze mocno ciepłe, oderwać od papieru i zrolować razem z papierem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do garnka wlewamy pół szklanki mleka. Z drugą połową mleka rozrabiamy krem i wlewamy do gotującego mleka w garnku. Mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Po ostudzeniu dodajemy masło roślinne i ubijamy robotem około 10 minut. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny.
Gotowym kremem smarujemy ciasto i ponownie rolujemy. Wkładamy do lodówki dla schłodzenia kremu.
Dla urozmaicenia w środek rolady możemy włożyć konfiturę lub pasek galaretki owocowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak