Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula
ząbek czosnku
mięso mielone 50 dag
jajko
musztarda łagodna 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
sól
pieprz
ziemniaki 50 dag
marchewki 25 dag
pory 25 dag
rosół warzywny 1/8 litra
natka pietruszki
ser żółty 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z warzywami

Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone zagnieść z bułką, jajkiem, cebulą i czosnkiem. Dodać musztardę i połowę suszonego tymianku. Masę przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Ziemniaki, marchewki i pory pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w niej połowę plasterków ziemniaków, przykryć mięsem. Obłożyć resztą ziemniaków i pozostałymi warzywami. Posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Polać rosołem. Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Zapiekankę posypać żółtym serem, piec kolejne 15 -20 minut. Udekorować pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak