Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1.5 szklanki
jaja 5
margaryna 25 dag
kakao 1 łyżka
dżem z czarnej porzeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a nastęonie posiekać z margaryna i 5 żołtkami dodać pol szkanki cukru i wyrobic kruche ciasto.Ciasto schłodzic w lodowce 2/3 ciasta rozwałkowac i ułozyć na blaszce.Pozostałe ciasto podzielić na dwie części Do jednej dodac łyżkę kakao.Dżem z czarnej porzeczjki ułożyć na cieście.Schłodzone ciasto surowe zetrzeć na tartce z dużymi oczkami.Ubić sztywną piamnę z 5 białek i szklanki cukru i ułozyc na startym cieście.Zetrzec ciasto z kakao i polsypac wierzch pieć ok 45-50 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 13.07.2011 07:20
Moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak