Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazanie z serem i szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

opakowania lasagne 1/2
świeżego szpinaku 1kg
twardego żółtego sera 20 dag
średniej cebuli 1 szt
bazylia świeża 1 łyżeczka
mąki przennej 4 łyżki
ząbki czosnku 2
mleko 1 szkl
jaja 3
oliwy z oliwek 2 łyżki
sól
pieprz
gałki muszkatołowej 1,2
masła 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Lazanie z serem i szpinakiem

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak umyj, oddziel liście i posiekaj. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Gdy bedzie miękka, oprósz łyżką mąki i podsmaż. Do cebuli dodaj szpinak i bazylię. Wlej kilka łyżek mleka, dopraw do smaku i duś 5 minut. Roztrzepanymi jajkami zalej farsz na patelni i mieszaj, dopóki jajka sie nie zetną. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki, chwile mieszaj, podgrzewając. Następnie dodawaj powoli pozostałe mleko, cały czas mieszając, aby otrzymać konsystencję sosu. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Układaj na zimnę płaty lazanij, smarując je sosem beszamelowym, i farsz szpinakowy. Całość zalej resztą sosu, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 30-40 minut, aż makaron bedzie miękki. Możesz podawać z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 23.09.2011 10:17
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak