Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory w czosnkowej oliwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pomidory długie 3 kg
czosnek 1 główka
oliwa 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w czosnkowej oliwie

Dojrzałe i soczyste pomidory kroimy na pół i wydrążamy część gniazda nasiennego. Niewielka ilość miąższu i pestek doda smaku. Sypiemy solą, najlepiej grubą, układamy na blaszce lub ruszcie piekarnika skórką w dół i suszymy przy uchylonych drzwiczkach około 2 godziny w temoeraturze 50st.
W międzyczasie podgrzewamy oliwę w rondlu i dorzucamy do niej obrane ząbki czosnku. Odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem. Kiedy pomidory staną się jędrne i elastyczne, a w środku wciąż będą lekko soczyste przekładamy je do niedużych słoiczków i zalewamy wystudzoną oliwą przekładając kilkoma ząbkami czosnku. Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30 minut. Gotowe pomidorki przechowuję w ciemnej spiżarni przez całą zimę - jeśli dotrwają. :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzysztof14 09.09.2012 22:53
jak je kiedys zrobisz to bedziesz wiedzial ze ten przepis jest gowno wart

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak