Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buły z pizzowym farszem

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
drożdże świeże 3 dkg
mleko 1/3 szkl.
maślanka 1/2 szkl.
margaryna 10 dkg
cebule 2
szynka wędzona 6 plasterków
ser mozarella 3 plastry
bazylia świeża 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Buły z pizzowym farszem

składniki: 3 czubate szkl. mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)
3 dkg świeżych drożdży
1/3 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki
10 dkg rozpuszczonego masła albo margaryny
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
1 żółtko

farsz: 2 średnie cebule
6 plasterków szynki wędzonej
3 plastry sera żółtego (takie grubości 1/2 cm) - ja miałam mozarellę z dużego bloku
2 czubata łyżki serka twarogowego z pieprzem
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki przyprawy \"pomidory suszone z czosnkiem i bazylią\"
6 pomidorów suszonych z oliwy
1,5 łyżki oliwy od pomidorów
do smaku: pieprz ziołowy, sól ziołowa

do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka

sposób przygotowania: Drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i czosnek. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepłe masło. Wyrobiłam miękkie ciasto .
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło.

FARSZ - Cebulę obrałam, posiekałam, zeszkliłam na patelni dodając olej od pomidorów. Dodałam pokrojoną w kostkę szynkę, posiekane pomidory, smażyłam razem 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia dodałam przyprawy, wymieszałam a gdy całość przestygła zmieszałam z pokrojoną w kosteczkę mozarellą, serkiem pieprzowym i bazylią.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam, podzieliłam na 10 części oprószając mąką. Każdą część rozpłaszczyłam na placuszek. Na nie nałożyłam po czubatej łyżce farszu i delikatnie zlepiłam brzegi formując podłużne bułeczki. Ułożyłam je, zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Gdy podrosły wierzchy nacięłam lekko w czterech miejscach i posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, studziły się na kratce. Najlepsze lekko ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 05.02.2014 22:30
super pomysł , na pewno wykorzystam :)
natii3624 07.08.2012 11:21
super przepis! :)
Anna133 06.06.2012 22:19
ale pyszne
bietka 10.05.2012 21:25
pyszności
Moni 22.01.2012 09:13
ale fajny pomysł
Misia90 26.08.2011 10:39
extra
Marysia 26.08.2011 10:24
super
Karolina69 26.08.2011 10:09
fajne
Faustyna 08.08.2011 12:09
Cudne:) Nie dość, że świetnie się prezentują, to zapewne wspaniale smakują:)
Ewa104 22.07.2011 14:21
Rewelka! Wszystkie przepisy skrzętnie notuję.Ciekawe,kiedy znajdę tyle czasu, by je wszystkie wypróbować.Szalejesz kochana!
Beatris 18.07.2011 12:02
W sklepie takich nie znajdę. Smakowite te buły.
evita0007 13.07.2011 18:40
z takim farszem to uwielbiam mniam,mniam a zdjecia sliczne :-)
Babciagramolka 12.07.2011 17:09
Ale Cię wzięło na pieczenie- super
Gosia40 12.07.2011 15:12
Rewelacyjnie się prezentują:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak