Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 600 g
drożdże 4 dag
mleko 1 szkl
sól szczypta
cukier szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
Farsz:
pieczarki 600 g
kukurydza w puszce 1 puszka
cebula 1 szt
ser żółty 30 dag
szynka 20 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
DODATKOWO:
keczup pikantny
olej
koncentrat pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, szczyptę soli oraz zioła prowansalskie. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od rąk. Następnie ciasto wykładamy na blachę, smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny, aby podrosło.
Farsz: pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie talarki. Podsmażamy wraz z cebulą, przyprawiamy do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w paseczki.
Następnie wyrośnięte ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy pieczarki, szynkę, kukurydzę. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu wierzch polewamy keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 13.07.2012 23:11
mniam
novita23 31.10.2011 08:43
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak