Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udon z słodko-kwaśnym sosem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron udon ugotowany 20 dag
papryka czerwona 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Udon z słodko-kwaśnym sosem

1/2 papryki zielonej
1/2 szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w słupki )
1 marchew
1 por ( biała część )
2 łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub rzodkiewki )
sos chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
sos chili z ananasem ( Tao-Tao )
sos sojowy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny grubo mielony
cukier trzcinowy
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
1 szklanka wody
Pokroić warzywa - marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki. Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10 minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem , cukrem , sosem sojowym .Dusić jeszcze 5 minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać do sosu i zagotować .
Makaron Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu. Polać sosem . Posypać szczypiorem.
Można razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z kurczaka , schab lub małe pulpeciki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcela 14.02.2012 21:10
wyglada smacznie i elegancko
Małgorzata113 12.07.2011 09:17
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak