Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka na miękko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
sól - do smaku
pieprz mielony - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka na miękko

Jajka włożyć do zimnej , osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 -40 sekund . Wstawić pod zimną wodę .

Odmianą jajek na miękko są tzw ,, Jajka po wiedeńsku „ . Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki ( miseczki , kubka ) razem z łyżeczką masła , posolone i popieprzone . Rozmieszane .

A teraz nowinka . Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie ,, mądre ,, urządzenie - Eggtimer , które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas .To takie ,, jajko ,, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy sie na niego .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 12.07.2011 10:50
piękna dekoracja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak