Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z dynią

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż arborio 100 gram
masło 3 łyżki
parmezan starty 50 gram
dynia 1 szklanka
bulion 1/2 litra
cebula 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z dynią

Jedną łyżkę masła roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż się cebula zeszkli, ale nie zrumieni /3-5 minut/. Dodać ryż, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając.

Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać dynię pokrojoną w 1 cm kostkę. Patelnię zdjąć z ognia i za moment dodać do potrawy 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać. Dodać tarty parmezan. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 20.01.2014 15:41
Z tym możesz mieć problem, choć niekoniecznie, bo w mojej wsi jeszcze jakiś rok temu nie miałam szansy kupić arborio, a dzisiaj bez problemu kupuję ryż jaki potrzebuję.
Alex_M 17.01.2014 14:56
ogromnie mi się podoba! rozkroiłam właśnie dynię i zrobię, tylko czy w tej mojej wsi kupie taki ryż? ;)
kate.500 15.04.2013 07:49
pyszna odmiana
anemon 16.01.2013 10:11
To już kolejny przepis, który potwierdza, że mamy podobne upodobania smakowe i gotujemy wiele rzeczy podobnie.
caralajna 16.01.2013 08:33
o. zrobiłam podobne kilka dni temu, smakuje obłędnie, i ładnie wygląda :)
barbara11561 10.12.2012 16:15
świetnie na pewno też smakuje
Angelika10 13.09.2012 20:29
super
Mysiunia 04.07.2012 19:05
wygląda bardzo apetycznie :)
Mariusz10 21.04.2012 18:40
ekstra
anemon 01.03.2012 21:42
Polecam.
Sarenka 16.12.2011 18:43
Coś dla mnie :))
Grazyna0211 10.12.2011 19:41
warte wypróbowania
anemon 10.11.2011 08:38
Z dynią dobrze smakuje i jeszcze dodatkowo ładnie wygląda na talerzu. Polecam.
ben-ka 17.10.2011 09:01
Ja też z dynią nigdy nie robiłam a teraz dyń pod dostatkiem.
caroline1983 17.07.2011 22:01
lubie risotto, ale z dynia jeszcze nie próbowałam
Magdalena1110 13.07.2011 07:34
na pewno dobre
pacpaw 11.07.2011 21:48
świetne połączenie, Jestem bardzo ciekawy smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak