Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z bezą i dżemem morelowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka tortowa 1/2 kilogram
cukier puder 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 szt
margaryna palma 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z bezą i dżemem morelowym

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, 1 szklanka ( z dwóch szklanek) cukru pudru, cukrem waniliowym, potarkować na to margarynę , dodać żółtka, zagnieść na kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, drugą podzielić na 2 mniejsze części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wstawić do lodówki na około 30 minut, a na blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, następnie dżem, zetrzeć jedno ciasto z lodówki, ubić piane z pozostała 1 szklanka cukru pudru (utworzy to naszą bezę) i wyłożyć na ciasto, a na końcu potarkować schłodzone ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 04.08.2011 22:25
pycha:) wypróbuję
Islanzadi 10.11.2010 00:44
Moja mama robi coś podobnego i mogę powiedzieć, że mi to bardzo smakuje :)
Kate131 19.06.2010 07:38
musi być pyszny, sprobuje kiedys:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak