Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki indycze 2 szt małe
marchew 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
chrzan Wasabi

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso . Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy golonki będę miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem - ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 07.08.2011 18:17
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak