Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z pieczarkami i krewetkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 300 gram
krewetki koktajlowe 200 gram
czosnek ząbki 4 sztuki
oliwa 2 łyżki
papier ryżowy 10 sztuk
olej do smażenia
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z pieczarkami i krewetkami

Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki, drobno posiekany czosnek i smażę przez chwilę, często mieszając. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku sola morską i świeżo mielonym pieprzem.

Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Wkładam na rozgrzaną patelnię i często mieszając smażę do czasu odparowania powstającego soku.

Usmażone pieczarki mieszam z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczę przez moment w letniej wodzie, tylko zamaczam i od razu wyjmuję. Odkładam na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.

Następnie na każdym płacie papieru kładę 1 łyżkę farszu i delikatnie roluję, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.

Przygotowuję wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażę.

Można je smażyć w głębokim oleju, ale ja wlewam na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.

Po usmażeniu przekładam je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.

Przygotowuję sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.07.2013 15:13
wnuczka uwielbia krewetki :)
barbara11561 15.04.2013 06:12
takich rarytasów nie robiłam jeszcze
Aneta41 25.03.2013 14:55
bardzo lubię sajgonki ale lepsze są z grzybami chińskimi:)
caralajna 12.11.2012 07:48
akurat sajgonek nigdy nie miałam okazji próbować, wyglądają apetycznie
Grazyna0211 06.09.2012 19:36
super pomys? z krewetkami jeszcze nie robi?am
misia53 13.06.2012 16:36
sajgonki o każdej porze ....ale te krewetki......? boję się , a kciała bym......
ben-ka 12.10.2011 10:23
pyszne jedzonko!:)
Iwona51
Iwona51 05.08.2011 22:30
smaczne
caroline1983 16.07.2011 18:39
pracochłonne ale ciekawe :)
Magdalena1110 13.07.2011 07:35
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak