Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa domowa biała lub wędzona

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 5 kg
wołowina bez kości 1 kg
skóry wieprzowe 75 dag
słonina 75 dag
czosnek 2 główki
cebula 2 szt
kolendra mielona 2 łyżki
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżka
sól do smaku
jelita wieprzowe solone 20 m
wywar ze skór 1 szklanka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa domowa biała lub wędzona

Mój przepis na kiełbasę. Mięso pokroić na grube kawałki. Wymieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić odrobiną soli oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Trzymać w lodówce około 48 godzin. W ostatnim dniu dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzić i zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem zmielić przez bardzo drobne oczka słoninę. Mięso najlepiej przepuścić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy co najmniej 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Dolać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić mało słone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie bardziej słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia zawiesić w wędzarce i wędzić około 4 godzin na drewnie owocowym. Bardzo smaczna - polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 16.02.2014 21:51
pyszna domowa wędlinka
adelajda 13.06.2013 06:50
taka domowa jest super
cooleczka 25.10.2012 17:51
uwielbiam takie domowe wyroby
monika141 22.02.2012 20:05
domowa kiełbaska jest pycha
pacpaw 15.07.2011 23:57
nie wzbogacałem nigdy kiełbasy wołowiną - dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak