Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec Anny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier puder 30 dag
mąka pszenna 40 dag
olej 20 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 2 łużki
masło 1 kostka
mleko 3 szklanki
cukier 1 i 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 op
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
margaryna 1/2 kostki
kakao 1 i 1/2 łyżki
cukier 6 łyżek
woda 1 łyżka
woda 10 (przegotowana, ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec Anny

Białka ubić na sztywno. Mieszając dodawać stopniowo cukier i żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakaa. Wlać ciasto do dwóch jednakowych blaszek. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. KREM; 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, a jedną wymieszać z mąkami i ugotować budyń. Ostudzić, dodać żółtko i masło. Zmiksować. Ciasta pokroić na plastry 1 centymetrowe . Składać na przemian jasny plaster, budyń i ciemny plaster , aż do wyczerpania ciast. POLEWA;margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, zmniejszyć płomień i mieszać aż cukier się rozpuści. Ciasto polej polewą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 16.07.2012 11:39
rewelacja
joanna77 24.07.2011 22:10
robiłam,polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak