Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy jabłecznik z bezą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
palma 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 30 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
marmolada wiśniowa 1/2 litra
przecier jabłkowy 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy jabłecznik z bezą

Mąkę, palmę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka zagnieść. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną formę. Marmoladę wiśniową wymieszać z przecierem jabłkowym, rozłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać resztę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Chwilę ubijać, rozłożyć na marmoladę. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni (jak nie ma regulacji temperatury to otworzyć drzwiczki piekarnika) i piec kolejne 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.03.2012 17:58
super połączenie :)
BernadettaP 13.02.2012 11:21
smaczne ciacho :)
ziutula
ziutula 26.08.2011 23:10
proszę o kawałek ciacha...
Weronika_eM 12.07.2011 22:49
pyszności
Nina7 11.07.2011 15:25
Koniecznie muszę zrobić takie ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak