Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łymiszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
sól do smaku 1 szczypta
woda 1 i 1/2 szklanka
margaryna kostka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łymiszka

Ugotować wodę - ok. 1 i 1/2 szklanki, dodać szczyptę soli i ok. 2 łyżek margaryny. Garnek zdjąć z palnika, dodać do wrzątku 1 szkl. mąki. Energicznie wymieszać do momentu aż znikną grudki. Jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu. Gotowe. Łymiszka (w niektórych rejonach zwana prażochą) nadaje się jako dodatek np. do zup - świetna zamiast kluseczek. Tak naprawdę to takie kluseczki dla leniucha. Wystarczy masę podzielić łyżką na mniejsze porcje. Świetna również z gulaszem, pulpetami etc. Polecam łymiszkę z ugotowanym mlekiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak