Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 15 dag
szynka prosciutto 5 plasterków
cebula
bulion drobiowy 2,5 szklanki
parmezan starty 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól
pieprz
ryż do risotto 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem

Szpinak myjemy a potem suszymy , cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na masełku do cebuli dodajmy czosnek i ryż . Obsmażyć ryż z cebulą tylko 1 minutę potem dodajemy 2 szklanki bulionu może być z kostki , zmniejszamy płomień przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut często mieszając , następnie dodajemy szpinak i gotujemy już bez przykrycia kolejne 5 minut. Jeśli ryż będzie zbyt gęsty to dodajmy więcej bulionu , szynkę , jeśli takiej nie posiadamy to może być bekon, pokroić i dodać do ryżu wraz z z parmezanem , jeszcze tylko doprawmy do smaku i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 08.05.2012 09:20
fajny przepis,podoba mi się
elzbietar64 14.03.2012 23:08
lubię szpinak dlatego jestem ciekawa tego przepisu
ewaa 20.11.2011 18:43
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak