Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciepły deser malinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 800 g
mleko 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
cukier 100 g
wiśniówka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
lody waniliowe 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciepły deser malinowy

Umyte maliny osączyć, schłodzić w lodówce.
Utrzeć żółtka z cukrem, pozostawiając 1 łyżkę cukru do posypania, dodając stopniowo ciepłe mleko.
Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, nie dopuścić do zagotowania.
Gdy masa stanie się gęsta i puszysta, zdjąć z ognia.
Ostudzić, a następnie dodać wiśniówkę i śmietanę.
Do 6 naczynek do zapiekanek włożyć dwie kulki lodów, owoce i przykryć je przygotowaną masą z wiśniówką.
Posypać po wierzchu cukrem.
Zapiekać kilka minut w piekarniku.
Podawać natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak