Tarta z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim

Tarta z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajka

    1 sztuka
  • krewetki koktajlowe

    100 gram
  • pomidorki koktajlowe

    200 gram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • śmietana 18% gęsta

    50 gram
  • jajka

    1 sztuka
  • czosnek niedźwiedzi posiekany

    4 łyżki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżeczka
  • ser biały

    100 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

Zamrożone krewetki opłukać gorącą wodą i zostawić na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez chwilę, często mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić.

SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Na wystudzony spód tarty wyłożyć sos, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Na wierzchu rozłożyć krewetki i przekrojone na pół pomidorki, lekko je wciskając w sos.

Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 30 minut. Podawać na ciepło, ale na zimno jest równie smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

barbara11561

26.01.2013 16:56
bardzo pysznie wyglada:)

Grazyna0211

17.12.2012 10:38
super pomysł i świetny przepis

dianix

20.11.2012 20:29
nihdy nie jadlam krewetek

misia53

04.10.2012 20:54
teraz jasne ....dzięki!

anemon

04.10.2012 08:47
Przepradzam, że nie odpowiedziałam na pytanie. W smaku są oba podobne, z tym, że niedźwiedzi jest łagodniejszy i używa się listków, podobnych w kształcie do liści konwalii, a nie bulw, które są bardzo małe. Podobno też jadalne, ale ja zawsze używam tylko listków.

alaaa

03.10.2012 19:49
no właśnie ja też bym chciała wiedzieć jaka to różnica,,,

misia53

07.08.2012 12:15
pięknie i apetycznie wygląda twoja tarta .....a ja chciałabym wiedzieć jaka jest różnica miedzy jednym a drugim czosnkiem?

caralajna

18.07.2012 10:17
bardzo lubię takie tarty :)

anemon

01.07.2012 20:36
Podobno w dużych centrach ogrodniczych można dostać sadzonki w doniczkach, choć ja osobiście nigdy nie spotkałam. Inne źródło to ogrodnicze sklepy internetowe. Ja swój mam w ogródku, sadzonki dostałam kilka lat temu od znajomej.

czekoladka_m

01.07.2012 19:47
połączenie rewelacyjne!! Ale nie spotkałam sie jeszcze z czosnkiem niedźwiedzim. gdzie tego szukać??

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat