Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie owocowym
Indyka wyjmuję z marynaty, roluję, okładam listkami świeżej bazylii i spiam wykałaczkami, zawijam dość ciasno w folię do pieczenia i wkładam do piekarnika na około godzinę (160 stopni z termoobiegiem). Gdy indyk się piecze robię sos.
Drobno pokrojoną cebulę szklę na łyżce masła, wrzucam owoce, lekko podlewam winem, przykrywam i duszę na malutkim ogniu przez około 25 minut. Gdy owoce są miękkie miksuję sos, doprawiam i odstawiam.
Upieczonego indyka delikatnie rozwijam - tak, żeby nie zmarnować sosu z pieczenia (sos wlewam do sosu owocowego) i kroję w plastry.
Dobrze komponuje się z kluskami półfrancuskimi, gnocci, nawet tradycyjnymi śląskimi i warzywami na parze.
Suszone owoce trzeba wcześniej namoczyć w około 0.5 litra wody (też można zrobić to dużo wcześniej).