Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 l
żur 0,5 l
boczek 100 g
czosnek 1 ząbek
biała kiełbasa 250 g
ziemniaki 4 szt
sól i pieprz
majeranek
włoszczyzna 250 g
borowiki 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żur z grzybami

Włoszczyznę obrać, opłukać.
Grzyby namoczyć we wrzącej wodzie na 3 godz.
Ugotować wywar z włoszczyzny, grzybów, kiełbasy.
Przecedzić, kiełbasę pokroić w kostkę.
Dodać do wywaru żur, zagotować.
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do zupy.
Grzyby pokroić w paseczki, czosnek rozetrzeć.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, razem z czosnkiem i grzybami dodać do zupy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Włożyć pokrojoną kiełbasę, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak