Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe słone sucharki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
cukier 1 łyżeczka
kminek 1 łyżka
mąka 1 kg
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe słone sucharki

Odsypać połowę mąki. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do połowy ilości mąki; wymieszać łyżką i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu zaczynu wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto dodając stopione masło, sól i jedną łyżkę kminku. Ciasto postawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do długich, wąskich foremek wysmarowanych masłem i gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100 %, powierzchnię posmarować rozbitym jajem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po dwu dniach krajać czerstwą bułkę na kromki, ułożyć płasko na blaszkach i lekko zrumienić w nagrzanym piekarniku. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 10.05.2012 21:07
uwielbiam słone sucharki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak