Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny na drożdżach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
mleko 0,5 litra
jaja 3 sztuki
masło 4 dag
drożdże 1,5 dag
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
tłuszcz do smażenia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny na drożdżach

W szklance podgrzanego mleka rozpuścić drożdże i wymieszać z połową mąki. Postawić w cieple, aby rozczyn podrósł. Gdy to się stanie, dodać pozostałą mąkę, resztę podgrzanego mleka z wymieszanymi w nim żółtkami, stopionym masłem, solą i cukrem. Dobrze wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Przed smażeniem ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać i od razu smażyć cienkie bliny na rozgrzanym oleju. Podawać ze śmietaną. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

satysfakcjakuchenna 12.09.2011 10:57
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak