Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
masło 13 dag
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 400 ml
cukier 40 dag
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Masło i wodę zagotować. Gdy będzie już się gotować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i mieszać cały czas. Gdy zaczną pojawiać się oznaki wrzenia ciasta. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Dodać do zimnej masy jajka. Mieszać do uzyskania ciasta. Gdy będzie dobre formułować na brytfannie ptysie. Zapiec w piekarniku w 180 st. przez ok. 30 minut,
KREM:
Z 400 ml odlewamy pół szklanki i rozmieszamy w tej szklance budyń. Resztę mleka gotujemy. Gdy już ugotujemy dodajemy do niego mleko z budyniem. Gdy się ugotuje pozostaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimna masa zmiksować ją z masłem. Na każde jedno ciasto nakładamy szprycą ładnie kremu i przykrywamy drugim ciastkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 04.06.2012 21:16
pyszności
Kate131 18.02.2012 10:38
śliczne
KasiaK90 06.10.2011 11:09
super
elwal
elwal 21.08.2011 13:22
i nie dla btych, co są na diecie... ;)
smakoszek 19.07.2011 10:36
świetne
Iwusia 10.07.2011 22:38
wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak