Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Grodzki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9 sztuk
cukier 0,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 4 sztuki
masło 1 kostka
mleko zagęszczone 1 puszka
śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 2 łyżki
śnieżka 2 opakowania
galaretka 1 sztuka
czekolada 1 sztuka
herbatniki 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Grodzki

Upiec biszkopt z 5 jajek - standardowo wykonać . Po upieczeniu ostudzić. Na biszkopt wykładamy wykonaną masę budyniową: do 1.5 szklanki mleka dodajemy 0,5 szklanki cukru, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej oraz 4 żółtka.wymieszać i zagotować. Tak przygotowany i wystudzony budyń ucieramy z kostką masła.Po utarciu wykładamy na biszkopt, a na krem wykładamy herbatniki szkolne i smarujemy ciepłym karmelem z puszki ( gotowane przez 2 godziny zagęszczone mleko słodzone).Ciepły karmel przykrywamy herbatnikami. Następnie przygotowujemy masę ze śmietany: 0,5 litra śmietany 30% łaciatej z kartonu ubić z 2 łyżkami cukru pudru i 2 śmietanami typu śnieżka w proszku. Na końcu dodać gęstniejącą galaretkę pomarańczową ( rozpuszczoną w 1 szklance wody). Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na herbatniki i posypujemy tartą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 21.11.2011 08:40
oj zjadła bym...
smakowita 12.07.2011 17:41
ale apetytu mi narobiłaś
satysfakcjakuchenna 10.07.2011 20:59
cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak