Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miskówka, czyli drożdżówka z miski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 32 g
żółtko jajek 2 szt
mleko 1 szklanka
olej 2 łyżki
mąka 3 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
suszone śliwki kalifornijskie 1 garść
rodzynki 1 garść
drożdże świeże 3,5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Miskówka, czyli drożdżówka z miski

Do wykonania ciasta niezbędna jest miska ze SZCZELNĄ pokrywką.
Drożdże pokruszyć, włożyć do miski, posypać cukrem i zostawić do momentu, aż uzyskamy w misce płyn. Następnie dodać żółtka (2 duże lub 3 małe), cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszać wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Wlać ciepłe mleko, olej, wsypać mąkę. Jeszcze raz wymieszać. Miskę szczelnie zamknąć, włożyć do drugiej miski wypełnionej ciepłą wodą. Po 10 minutach (gdy środek pokrywki zrobi się wypukły), miskę otworzyć, ponownie szczelnie zamknąć, usuwając ze środka powietrze. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Na wierzchu poukładać śliwki i rodzynki. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni. Czas: ok. 90 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem-pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak